Current affairs quiz 18 july 2020

Current affairs quiz 18 july 2020

Q1. Which state has become the first state for which on-line NISHTHA programme has been launched for 1200 Key Resources Persons through NISHTHA portal?
(a) Haryana
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Andhra Pradesh

Ans.(d)
Andhra Pradesh is the first state for which on-line NISHTHA programme has been launched for 1200 Key Resources Persons through NISHTHA portal.

Q2. Name the person who has become new President of South American country Suriname.
(a) Chandrikapersad Santokhi
(b) David A. Granger
(c) Rodolphe Alexandre
(d) Paula-Mae Weekes

Ans.(a)
Chandrikapersad Santokhi has become new President of South American country Suriname.

Q3. Name the organisation which has developed the P7 Heavy Drop System which is capable of para dropping military stores up to 7-ton weight class from IL 76 aircraft.
(a) Indian Space Research Organisation
(b) Hindustan Aeronautics Limited
(c) Defence Research and Development Organisation
(d) BEML Limited

Ans.(c)
Defence Research and Development Organisation has developed the P7 Heavy Drop System which is capable of para dropping military stores up to 7-ton weight class from IL 76 aircraft.

Q4. Which day is being observed as the World Day for International Justice every year to recognise the strengthening system of international justice and also to promote the rights of the victims?
(a) 13th July
(b) 14th July
(c) 15th July
(d) 17th July

Ans.(d)
World Day for International Justice is observed on 17th July every year to recognise the strengthening system of international justice and also to promote the rights of the victims.

Q5. Name the revered guru of Swaminarayan Gadi who passed away recently.
(a) Acharya Swamishree Maharaj
(b) Sri Sri Ravi Shankar ji
(c) Swami Prabhupada ji
(d) Avdhoot Baba Shivanandji Maharaj

Ans.(a)
Acharya Swamishree Maharaj, revered guru of Swaminarayan Gadi passed away.

Q6.When will gigantic Asteroid 2020ND make its closest approach to Earth?
(a)July 24th
(b)August 14th
(c)September 15th
(d)August 20th

Ans-(a) July 24th

Q7.Which nation has recorded the largest reduction in multidimensional poverty, as per the latest UN report?
(a)Myanmar
(b)Sri Lanka
(c)Bangladesh
(d)India

Ans-(d) India

Q8.Which among the following country’s COVID vaccine could offer double protection against the virus if successful?
(a)United Kingdom
(b)United States of America
(c)Italy
(d)Germany

Ans- (a) United Kingdom

Q9.When is Nelson Mandela International Day observed?
(a)July 20th
(b)July 18th
(c)July 22nd
(d)July 31st

Ans-(b) July 18th

Q10. Which ministry launched on-line “NISHTHA” programme recently?
(a) Ministry of Science and Technology
(b) Ministry of Commerce and Industry
(c) Ministry of Earth Science
(d) Ministry of Human Resource Development

Ans-(d) Ministry of Human Resource Development