Current affairs quiz 21 july 2020

Q1.Lalji Tandon passed away on July 20, 2020. He was the governor of which state?
a)Uttar Pradesh
b)Madhya Pradesh
c)Gujarat
d)Bihar

Ans.1.(b) Madhya Pradesh
Madhya Pradesh Governor Lalji Tandon has passed away on July 21, 2020 at the age of 85.

Q2.Who launched MANODARPAN initiative?
a)PM Narendra Modi
b)Ramesh Pokhriyal Nishank
c)Piyush Goyal
d)Smriti Irani

Ans.2.(b) Ramesh Pokhriyal Nishank
The Union HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank launched MANODARPAN initiative to provide psychosocial
support to students for their mental health and well-being on July 21, 2020 in New Delhi.

Q3.Zoram Mega food park has been launched in which state?
a)Meghalaya
b)Nagaland
c)Sikkim
d)Mizoram

Ans.3.(d) Mizoram
The Union Food Processing Minister Harsimrat Kaur Badal inaugurated Zoram mega food park in Mizoram on
July 21, 2020 that will benefit around 25,000 farmers and generate around 5,000 job opportunities.

Q4.Indian Army has acquired newly developed drones from DRDO? What are they called?
a)Bharat
b)India
c)Desh
d)Hindustan

Ans.4.(a) Bharat
The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has provided its indigenously-developed drone
named Bharat to the Indian Army.

Q5.The United States has listed which Indian telecommunications company among ‘Clean Telcos’?
a)Vodafone Idea
b)Reliance Jio
c)Bharti Airtel
d)BSNL

Ans.5.(b) Reliance Jio
The United States has listed Reliance Jio among the companies that are becoming “Clean Telcos”, saying
they are rejecting doing business with companies like Huawei that are tools of the Chinese Communist
Party’s surveillance state.

Q6.ICC has postponed T20 World Cup 2020. When will be it held now?
a)October-November 2021
b)February-March 2021
c)January-February 2022
d)December 2020

Ans.6 (a) October-November 2021
The International Cricket Council confirmed on July 20, 2020 that the ICC Men’s T20 World Cup to be
held Australia 2020 has been postponed to October-November 2021 due to the ongoing COVID-19 pandemic.

Q7.Indian railways planned to launch the 1st set of private trains by which year?
a) 2025
b) 2021
c) 2020
d) 2023

Ans.7 (d)

Q8.Which state government has included transgender under Madhu Babu Pension Yojana (July 2020)?
a) Maharashtra
b) Goa
c) Bihar
d) Odisha

Ans.8 (d)Odisha

Q9. Who has won formula one Hungarian Grand Prix 2020?
a) Charles Leclerc
b) Lewis Hamilton
c) Valtteri Bottas
d) Sebastian Vettel

Ans.9(b)

Q10.Name the mobile app which was hailed by union Environment minister, Prakash Javadekar for its contribution towards conservation of Indian turtles.
a) KURMA
b) PETA
c) WWF
d) TURTO

Ans.(a)
Prakash Javadekar, Union Minister of Environment, Forest and Climate Change and Information & Broadcasting hailed KURMA, a mobile based application contributing towards conservation of Indian turtles, as a unique tool for tracking and reporting Indian turtles and tortoises.

Read more : Current affairs quiz 20 july 2020