Current affairs quiz 22 july 2020

Q1.What is the theme of India Ideas Summit 2020?
a)Building a Better Future
b)Business and Environment
c)Business in post-COVID world
d)Sustainable Business

Ans.1.(a) Building a Better Future
The 2020 theme of the India Ideas Summit is ‘Building a Better Future’. The summit is hosted by US-
India Business Council. This year’s edition marks the 45th anniversary of the founding of the council.

Q2.Which country recently launched its first-ever military satellite?
a)North Korea
b)Indonesia
c)Malaysia
d)South Korea

Ans.2(d) South Korea
South Korea launched its first-ever military communications satellite on July 20, 2020. The satellite
was launched by private operator SpaceX. The military satellite, ANASIS-II is aimed at enhancing the
nation’s ability to defend itself against nuclear-armed North Korea.

Q3.Which nation will be hosting the 2020 edition of the Indian Premier League?
a)New Zealand
b)Australia
c)Sri Lanka
d)UAE

Ans.3(d) UAE
The 2020 edition of the Indian Premier League (IPL) will be held in the UAE. This was confirmed by the
IPL governing council chairman Brijesh Patel on July 22, 2020. Both UAE and Sri Lanka had offered to
host the league considering the rising number of COVID-19 cases in India.

Q4.ANASIS-II is the 1st military communication satellite of which country?
a) UAE
b) South Korea
c) Iran
d) Brazil

Ans.4(b).South Korea launched its first military communications satellite, Army/Navy/Air Force
Satellite Information System 2(ANASIS-II).

Q5.Lalji Tandon who passed away recently served as the governor of which state?
a) Madhya Pradesh
b) Bihar
c) Uttar Pradesh
d) Both 1) and 2)

Ans.(d)Madhya Pradesh (MP) Governor Shri Lalji Tandon, who was admitted in Medanta hospital, in Uttar
Pradesh, Lucknow, had passed away at the age of 85. He was diagnosed to have chronic liver disease and
breathing problems and put on severe medical ailment. He was born on 12, April 1935, in Lucknow, Uttar
Pradesh.He served as the 28th Governor of Bihar between 23rd August 2018 to 28th July 2019.

Q6. A book titled “The Endgame” authored by Crime writer ________________.
(a) Mohan Krishna
(b) Abir Mukherjee
(c) A.A. Dhand
(d) Hussain Zaidi

Ans.6.(d)
Crime writer, S Hussain Zaidi has penned a new novel “The Endgame” which talks of politics, betrayal,
and unimaginable terror.

Q7. Who among the following has been appointed as Managing Director and chief executive officer of SBI Cards and Payment Services?
(a) Sunil Kaul
(b) Hardayal Prasad
(c) Dinesh Khara
(d) Ashwini Kumar Tewari

Ans.7(d)
Ashwini Kumar Tewari has been appointed as Managing Director and chief executive officer of SBI Cards
and Payment Services

Q8. Name the Indian Revenue Service officer who recently appointed as the new personal secretary to the President of India, Ram Nath Kovind.
(a) Anuradha Shripad Nadkarni
(b) P Praveen Siddharth
(c) Vikram Singh
(d) Rajendra Kumar Saraf

Ans.8(b)
A 2001-batch, Indian Revenue Service officer, P Praveen Siddharth has been appointed as the new
personal secretary to the President of India, Ram Nath Kovind.

Q9. Name the Civil Rights pioneer who was long-time member of the U.S. House of Representatives, passed away recently.
(a) Bobby Sands
(b) Al Sharpton
(c) Deborah Parker
(d) John Lewis

Ans.9(d)
Civil Rights pioneer John Lewis passed away. Lewis was also a long-time member of the U.S. House of
Representatives.

Q10. Madhya Pradesh Governor ____________ passed away. He was undergoing treatment since June 11 and passed away after a prolonged illness.
(a) Balram Jakhar
(b) Bhai Mahavir
(c) Ram Naresh Yadav
(d) Lalji Tandon

Ans.10(d)
Madhya Pradesh Governor Lalji Tandon passed away. He was undergoing treatment since June 11 and passed away after a prolonged illness. During his treatment period, Uttar Pradesh Governor Anandiben Patel was given the additional charge of Madhya Pradesh.

Read More : Current affairs quiz 21 july 2020