Latest Current Affairs Quiz for Exam: 1 and 2 May 2019

Q1. The Bill & Melinda Gates Foundation has appointed_________ as its policy director for India.
 Arvind Saxena
 Sanjay Ubale
 Vijay Gokhale
 Tushar Verma
 M. C. Chowdary
Solution:
The Bill & Melinda Gates Foundation has hired Sanjay Ubale, head of the infrastructure and urban solutions at Tata Sons, as its policy director for India.
 
Q2. According to the Asian Development Outlook 2019 report Asia-Pacific region is projected to grow by ______ in 2019.
 5.1 %
 3.6 %
 4.7 %
 5.7%
 6.3 %
Solution:
The Asia-Pacific region s expected to grow at 5.7% in 2019. According to the bank’s Asian Development Outlook 2019 report released in April, developing Asia which comprises 45 nations ranging from China to Tuvalu is projected to grow by 5.7% in 2019.
 
Q3. _________, president at Paytm, has resigned from his post.
 Utpal Bora
 B. C. Tripathi
 M. S. Kumar
 O. P. Singh
 Bhushan Patil
Solution:
Bhushan Patil, president at Paytm, has quit the company. Patil, who joined Paytm after a five-year stint with Alibaba, had initially joined the Noida-based company to look after its cross border commerce business.
 
Q4. Defence ministry has approved the procurement of 10 Kamov Ka-31 Airborne Early Warning and Control helicopters for the Indian Navy. The cost of the deal would be around ________.
 Rs 2,900 crore
 Rs 3,200 crore
 Rs 3,600 crore
 Rs 4,600 crore
 Rs 4,200 crore
Solution:
Defence ministry has approved the procurement of 10 Kamov Ka-31 Airborne Early Warning and Control helicopters for the Indian Navy. The cost of the deal would be around Rs 3,600 crore.
 
Q5. Vice President M Venkaiah Naidu released a postage stamp to commemorate the________ birth anniversary of Sri Vedanta Desikan in New Delhi.
 1000th
 600th
 550th
 750th
 650th
Solution:
Vice President M Venkaiah Naidu released a postage stamp to commemorate the 750th birth anniversary of Sri Vedanta Desikan in New Delhi. The stamp has been released by Indian postal department.
 
Q6. Peter Mayhew has passed away. He was a noted________.
 Actor
 Director
 Choreographers
 Economist
 Environmentalist
Solution:
Peter Mayhew, the actor behind the character of Chewbacca has passed away. He was 74. Mayhew is most widely known for his portrayal of the more-than-200-year-old Wookie Chewbacca in the Star Wars franchise.
 
Q7. Xavi Hernandez has announced that he will retire from professional football at the end of the current season. He plays for _______.
 Argentina
 Italy
 Belgium
 France
 Spain
Solution:
Spain and Barcelona legend Xavi Hernandez has announced that he will retire from professional football at the end of the current season.
 
Q8. Who among the following has been sworn in as the top military officer of the 29-nation NATO military alliance?
 Mark A. Milley
 Tod D. Wolters
 Robert P. Burke
 William F. Moran
 David H. Berger
Solution:
US Air Force General Tod D. Wolters has been sworn in as the top military officer of the 29-nation NATO military alliance.
 
Q9. Which of the following city will host the 8th Asian Youth Women Handball Championship in which 10 teams will be participating in August 2019?
 New Delhi
 Pune
 Jaipur
 Dehradun
 Visakhapatnam
Solution:
Jaipur will host the 8th Asian Youth Women Handball Championship in which 10 teams will be participating. It will be played in August 2019.
 
Q10. Which of the following city hosted the 16th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD)?
 Doha
 Visakhapatnam
 Muscat
 Manila
 Hanoi
Solution:
The 16th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD) was held in Doha, Qatar.