Latest Current Affairs Quiz for Exam: 29 and 30 April 2019

Q1. Which of the following country topped the Asian Wrestling Championship 2019 medal tally?

 India
 Japan
 Iran
 South Korea
 Nepal
Solution:
Iran topped the Asian Wrestling Championship 2019 with 11 gold. India ranked 8th.
 
Q2. John Singleton has passed away following complications from a stroke. He was a well-known ___________.
 Environmentalist
 Scientist
 Economist
 Activist
 Director
Solution:
John Singleton, an Academy Award-nominated director has passed away following complications from a stroke. He was best known for directing “Boyz N the Hood” and “Poetic Justice,”.
 
Q3. The former __________president, Dr Negasso Gidada had passed away in Germany where he was undergoing medical treatment.
 Italian
 Algerian
 Bulgarian
 Ethiopian
 Cambodian
Solution:
The former Ethiopian president, Dr Negasso Gidada had passed away in Germany where he was undergoing medical treatment. Negasso was 75 years old. He was the president of Ethiopia between 1995 and 2001.
 
Q4. Which of the following country has recently withdrawn from the U.N. Arms Trade Treaty?
 Cuba
 Canada
 Israel
 USA
 France
Solution:
US President Donald Trump stated that his administration is withdrawing the U.S. signature from the U.N. Arms Trade Treaty, in response to concerns from gun rights activists that it could impinge on Americans’ right to bear arms.
 
Q5. The Defence Ministry has awarded a contract of worth____________ to Garden Reach Shipbuilders & Engineers Limited (GRSE) to build eight anti-submarine warfare shallow watercraft (ASWSWC) for the Indian Navy.
 Rs 5,615 crore
 Rs 6,311 crore
 Rs 3,825 crore
 Rs 4,998 crore
 Rs 8,717 crore
Solution:
The Defence Ministry has awarded a contract of worth Rs 6,311 crore to Garden Reach Shipbuilders & Engineers Limited (GRSE) to build eight anti-submarine warfare shallow watercraft (ASWSWC) for the Indian Navy.
 
Q6. Wipro Consumer Care announced that it is acquiring personal care company__________,which is based in the Philippines.
 Splash
 Engeo
 Snagjob
 Backrub
 Motion
Solution:
Wipro Consumer Care announced that it is acquiring personal care company ‘Splash’, which is based in the Philippines.
 
Q7. Who among the following is set to become the first wrestler from India to fight at the iconic Madison Square Garden in New York?
 Sakshi Malik
 Yogeshwar Dutt
 Sushil Kumar
 Vijender Singh
 Bajrang Punia
Solution:
Bajrang Punia is set to become the first wrestler from India to fight at the iconic Madison Square Garden in New York.
 
Q8. Who among the following won the outstanding achievement as a player award at the fourth edition of the annual India Golf Industry Association (GIA) awards at the Delhi Golf Club?
 Shubhankar Sharma
 Gaganjeet Bhullar
 Anirban Lahiri
 Jyoti Randhawa
 Jeev Milkha Singh
Solution:
Arjuna awardee and star Indian golfer Gaganjeet Bhullar won the outstanding achievement as a player award at the fourth edition of the annual India Golf Industry Association (GIA) awards at the Delhi Golf Club.
 
Q9. Which of the following city hosted the 5th Asia Pacific Broadcasting Union (ABU) Media Summit on Climate Action & Disaster Preparedness?
 Seoul
 Beijing
 Kathmandu
 Manila
 Tokyo
Solution:
The 5th Asia Pacific Broadcasting Union (ABU) Media Summit on Climate Action & Disaster Preparedness was held at Kathmandu, Nepal.
 
Q10. Who among the following was named Professional Footballers’ Association (PFA) Players’ Player of the Year for the 2018-19 season?
 Virgil van Dijk
 Lionel Messi
 Wayne Rooney
 Vinnie Jones
 Andrea Pirlo
Solution:
Virgil van Dijk was named Professional Footballers’ Association (PFA) Players’ Player of the Year for the 2018-19 season.