Static GK Questions for SBI Clerk Main: 22nd July

Q1. World Day for International Justice is celebrated on 17th July and organized by the International Criminal Court. Where is the Headquarter of International Criminal Court?
 Geneva, Switzerland
 Washington DC, USA
 Rome, Italy
 The Hague, Netherlands
 Vienna, Austria
Solution:
The Headquarters of the International Criminal Court in The Hague (Netherlands).
Q2. Hima Das is an Indian Splinter. She is from?
 Nagaland
 Manipur
 Assam
 Sikkim
 Arunachal Pradesh
Solution:
Hima Das belongs to North-East State Assam.
Q3. ADB cuts India’s GDP growth rate from 7.2% to 7.0% for Financial Year 2020. Who is the present President of ADB Bank?
 David Malpass
 Jin Liqun
 Christine Lagarde
 Jim Yong Kim
 Takehiko Nakao
Solution:
The present President of ADB Bank is Takehiko Nakao.
Q4. China gifts warship ‘P625’ to Sri Lanka. What is the Capital of Sri Lanka?
 Moscow
 Delhi
 Washington D.C.
 Sri Jayewardenepura Kotte
 Beijing
Solution:
The Capital of Sri Lanka is Sri Jayawardenepura Kotte.
Q5. Nelson Mandela International Day is celebrated on 18th July every year. Nelson Mandela belongs to which country?
 South Africa
 Nigeria
 Malaysia
 Spain
 USA
Solution:
Nelson Rolihlahla Mandela was a South African anti-apartheid revolutionary, political leader, and philanthropist who served as President of South Africa from 1994 to 1999. He was the country’s first black head of state and the first elected in a fully representative democratic election.
Q6. Rohan Bopanna has hounoured Arjuna Awards 2019. He belongs to which sports?
 Tennis
 Football
 Hockey
 Squash
 Shooting
Solution:
Rohan Bopanna related to Tennis.
Q7. The “Find the Incredible You” campaign of the Tourism Ministry has won the Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold Award, 2019. Who is the present Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Tourism?
 Mansukh L Mandaviya
 Raj Kumar Singh
 Hardeep Singh Puri
 Prahalad Singh Patel
 Kiren Rijiju
Solution:
The present Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Tourism is Prahalad Singh Patel.
Q8. Uttarakhand to host first-ever Himalayan states conclave. Who is present Chief Minister of Uttarakhand?
 Sarbananda Sonowal
 Nitish Kumar
 Harish Rawat
 Jai Ram Thakur
 Trivendra Singh Rawat
Solution:
The present Chief Minister of Uttarakhand is Trivendra Singh Rawat.
Q9. RBI fines Union Bank, SBI for flouting norms. Where is headquarter of RBI?
 Mumbai
 Delhi
 Kolkata
 Bengaluru
 Patna
Solution:
Headquater of Reserve bank of India in Mumbai.
Q10. The U.S. celebrates 50 years of the Apollo 11 mission. What is Apollo 11?
 Spaceflight
 Missile
 Submarine
 Fighter plane
 Tank
Solution:
Apollo 11 is a space flight.
Q11. What is the capital of the UK?
 New York
 London
 Beijing
 Colombo
 Tokyo
Solution:
The Capital of England is London.
Q12. Novak Djokovic beats Roger Federer to win fifth Wimbledon title. He is from?
 Serbia
 Spain
 Switzerland
 Japan
 Australia
Solution:
Djokovic beats Federer to win fifth Wimbledon title. He is from Serbia.
Q13. West Bengal Government has decided to construct 8.3 Lakh houses under Bangla Abas Yojana (BAY). Who is present CM of West Bengal?
 Sarbananda Sonowal
 Nitish Kumar
 Raghubar Das
 Mamata Banerjee
 Naveen Patnaik
Solution:
Present CM of West Bengal is Mamata Banerjee.
Q14. Anshula Kant is World Bank MD and CFO. She belongs to which country?
 USA
 Japan
 India
 Pakistan
 Bangladesh
Solution:
Anshula Kant is World Bank MD and CFO and she belongs to India.
Q15. Palau Becomes 76th Country to Join International Solar Alliance (ISA). Where is the headquarter of ISA?
 Switzerland
 Austria
 India
 USA
 Italy
Solution:
The Headquater of International Solar Alliance in Gurugram, India.